VFU utomlands. Lärande och undervisning i ett internationellt perspektiv
30 hp
Kurskod: SVF01L
Beslut: Fastställd i nämnden 2007-08-21. Giltig från och med 2007-08-27. Ersätts av: SVF03L - VFU utomlands – lärande och undervisning i ett internationellt perspektiv.
Nivå: Grundnivå
Ämne/områdeskod: Övriga ämnen (ÖÄA)
Utbildningsområde: Undervisningsområdet 100%
Huvudområde: Ej huvudområde.
VFU-andel: -
Engelsk titel: Learning and teaching - school-based experience abroad
Diarienummer: 1599/333-07
Allmänna uppgifter
Kursen är inrättad som en specialisering i lärarutbildningen och kan läsas av samtliga lärarstudenter. I kursen ingår 22,5 högskolepoäng verksamhetsförlagd del av utbildningen (VFU) i en skola i ett annat land.
Förkunskaps- och behörighetskrav
Antagen till lärarutbildningen. En godkänd inriktning samt de två första delarna inom det allmänna utbildningsområdet (AU1 och AU2) eller motsvarande. Studenten skall dessutom behärska språket i det aktuella landet (alternativt engelska) så att det är möjligt att kommunicera med lärare och elever i skolan.
Innehåll
Kursen behandlar lärande, undervisning och annan pedagogisk verksamhet i ett annat land.
Moment 1: Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen
Studenten planerar, undervisar och utvärderar lektioner i en skola i ett främmande land. Studenten studerar också på olika sätt den övriga verksamheten i den aktuella skolan. Studenten dokumenterar ny kunskap, erfarenheter och reflektioner. Teorier om lärande och undervisning som kommer till uttryck i den aktuella skolans arbetsplan eller motsvarande styrdokument studeras.
Moment 2: Den skriftliga rapporten
Utifrån data samlade under VFU-perioden samt relevant litteratur skriver studenten en rapport som sammanfattar de erfarenheter och den kunskap som studenten utvecklat om VFU-skolan och utbildningssystemet i det aktuella landet. Detta sätts i relation till studentens kunskap om och förhållande till motsvarande teorier och dokument som gäller för det svenska skolväsendet.
Moment 3: Den multimediala presentationen
Huvuddragen i rapporten sammanfattas och sammanförs tillsammans med utdrag från exempelvis video- och ljudinspelningar i en multimedia presentation.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten
- uppvisa kunskap om de teorier om lärande och undervisning som finns i arbetsplanen eller motsvarande styrdokument som gäller för skolan i ett annat land
- formulera sig kring hur undervisning organiseras i den aktuella skolan
- kunna jämföra sina erfarenheter om lärande och undervisning i den aktuella skolan med sina erfarenheter av det svenska skolväsendet
- ha genomfört undervisning på landets språk alternativt på engelska samt visat förmåga att skapa och fånga situationer som främjar elevernas lärande
- ha visat förmåga att planera, organisera, genomföra och utvärdera arbetet med eleverna
- kunna redovisa för sina intryck av den utländska skolan i sin helhet
- kunna formulera sig bland annat i en vetenskaplig rapport om de erfarenheter och kunskaper förvärvat under den verksamhetsförlagda utbildningen inklusive de centrala och lokala styrdokumenten gällande för den utländska skolan
Genomförande
Studenten ska genomföra och dokumentera 12-15 veckors sammanhängande handledd VFU i en skola i ett främmande land. Dokumentation skickas en gång i veckan till handledaren vid Högskolan Kristianstad. Vid minst tre tillfällen upprättar lärarutbildare på VFU-skolan tillsammans med studenten ett skriftligt omdöme om studentens arbete utifrån de förväntade läranderesultaten i kursplanen. Omdömen skickas till handledaren vid Högskolan Kristianstad i början, i mitten och på slutet av VFU-perioden.
De övriga veckorna används för att skriva en rapport baserad på data samlade under den verksamhetsförlagda utbildningen samt att förbereda en multimediapresentation som redogör för studentens intryck och erfaranheter från VFU.
Examination – prov och former
Studenterna examineras genom handledarens bedömning av VFU perioden samt bedömning av videoinspelningar och studenternas reflektionsprotokoll (18 hp). Vidare bedöms den författade rapporten (9 hp) och redogörelse av multimedia presentationen (3 hp). Betygsgraderna för kursen är Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
För betyget VG på hela kursen krävs VG på VFU perioden (18 hp)
Student antagen till denna kurs äger rätt att examineras vid 5 tillfällen på de teoretiska delproven och 3 tillfällen för VFU-perioden.
Regler om examination finns att läsa på www.hkr.se
Kursutvärdering
Utvärdering sker enligt den i Nämnden för utbildningsvetenskap beslutade Handlingsplan för utvärdering (se Utbildningsplan, lärarutbildning).
Beslut
Fastställd i nämnden 2007-08-21. Giltig från och med 2007-08-27. Ersätts av: SVF03L - VFU utomlands – lärande och undervisning i ett internationellt perspektiv.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Övrigt
Godkänd av institutionsstyrelsen BET 2007-06-20. Slutligen fastställd via ordförandebeslut 2007-09-24, på delegation från Nämnden för utbildningsvetenskap.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Bjerstedt, Åke (1997), Rapportens yttre dräkt. Studentlitteratur (77 s).
-
Bjurwill, Christer (2001), A, B, C och D: Vägledning för studenter som skriver akademiska uppsatser. Lund: Studentlitteratur (100 s). Alternativt: Bjurwill, Christer (2001), A, B, C och D: Vägledning för studenter som skriver akademiska uppsatser. Lund: Studentlitteratur (100 s).
-
Sträng, Monica H. & Dimenäs, Jörgen (2000), Det lärande mötet : ett bidrag till reflekterande utvärdering. Lund : Studentlitteratur (211 s).
-
Williams, Pia, Sheridan, Sonja & Pramling Samuelsson, Ingrid (2000), Barns samlärande: En forskningsöversikt. Stockholm: Statens skolverk (119 s).
-
Styrdokument inom det främmande landets skolväsende som styr den verksamhet som denna verksamhetsförlagda del ingår i.
-
Styrdokument inom det svenska skolväsendet som motsvarar den skolform i utlandet som denna verksamhetsförlagda del ingår i.
-
En av följande.
-
Atweh, Bill, Kemmis, Stephen & Weeks, Patricia (eds.) (1998), Action Research in Practice: Partnerships for social justice in education. London: Routledge (350 s).
-
Egerbladh, Thor & Tiller, Tom (1998), Forskning i skolans vardag. Lund : Studentlitteratur (248 s).
-
Tiller, Tom (1999), Aktionslärande: forskande partnerskap i skolan. Hässelby: Runa (215 s).